Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Híreink

Kukorica helyett más alapanyagokból készítenének bioetanolt az USA-ban - 2011.08.18.

A kukoricából készülő bioüzemanyag előállítása helyett olyan kezdeményezéseket finanszírozna az amerikai kormány, mint például etanol előállítása faaprítékból vagy a mezőgazdasági növények emberi fogyasztásra alkalmatlan részeiből. A bioüzemanyagok következő generációjának előállítását ösztönző programra 510 millió dollárt tervezett az amerikai kormány.

Állatjóléti támogatások: augusztus 31. az igénylési határidő - 2011.08.17.

Még két hétig, vagyis augusztus 31-ig nyújthatják be a baromfitermelők első és második negyedéves kérelmeiket az idei állatjóléti támogatásokra a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) - hívja fel a figyelmet a Baromfi Termék Tanács (BTT). Az ágazati szereplők összesen 4 milliárd forinthoz juthatnak. A támogatások eléréséhez az idén új tartalmú szakmai ellenőrzési lapot kell beküldeni ellenjegyzésre a BTT-hez.

Értékben nőtt, mennyiségben csökkent a hazai élelmiszer-kereskedelem - 2011.08.17.

Értékben három százalékkal nőtt, mennyiségben viszont 2 százalékkal csökkent a hazai élelmiszer-kereskedelem második negyedéves forgalma - közölte a Nielsen piackutató intézet. A közlemény szerint a magyarországi élelmiszer-kiskereskedelem átlagárai 5 százalékkal emelkedtek a második negyedévben a tavalyi hasonló periódushoz viszonyítva.

Júniusban több mint 35 százalékkal drágultak az agrártermékek - 2011.08.16.

Összesen 35,3 százalékkal volt magasabb júniusban az agrártermékek termelőiár-szintje az egy évvel korábbinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növényi termékek árszínvonala 46,7, az élő állatok és állati termékeké 15 százalékkal emelkedett. Az idén január-júniusban az agrártermékek termelőiár-szintje 41,4, a növényi termékek ára 56,6, az élő állatok és állati termékeké 15,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 15,5 százalékkal voltak magasabbak.

Ősszel foglalkozhat a parlament az új agrár-kárenyhítési törvénnyel - 2011.08.15.

A jelenlegi kárenyhítési rendszer nem jól működik, ezért január 1-jétől új és hatékony kárenyhítési rendszer áll majd rendelkezésre - jelentette ki Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára. A tervezet várhatósan szeptemberben kerül a parlament elé az új agrár-kárenyhítési törvény, amely szélesíti a kárenyhítési rendszerben résztvevők bázisát.

Vita az egészségtelen élelmiszerek megadóztatásáról - 2011.08.15.

Befolyásolják-e adóintézkedésekkel az egészségtelen élelmiszerek fogyasztását, ezáltal küzdve az elhízás, a cukorbetegség és a helytelen táplálkozási szokások terjedése ellen - a táplálkozástudomány szakorvosai, adószakértők, élelmiszeripari illetékesek és politikusok erről szóló vitáját az European Heart Journal szaklap foglalta össze. Egyes nézetek szerint az egészségtelen ételek adóztatásával azokra raknak többletterhet, akik alig tudnak ennivalóra költeni.

GMO-botrány: 8,5 ezer hektárt érintenek a növénymegsemmisítési intézkedések - 2011.08.12.

Mintegy 4500 hektár génmódosított vetőmaggal szennyezett, illetve további 4000 hektár körüli pufferzónát érint a génmódosítás miatt elrendelt növénymegsemmisítés - jelentette ki Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára a budapesti Sziget fesztiválon tartott sajtóbeszélgetésen. Közvetlenül mintegy 225 termelőt érint a GMO-val szennyezett növények megsemmisítése, míg a pufferzónában megsemmisített kukorica további 2500 termelőt.

Nyolcmillió tonnánál is több lehet az idei kukoricatermés - 2011.08.10.

Őszi búzából 3,9 millió tonna, kukoricából 8,1 millió tonna termés várható idén az előzetes becslések szerint -közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A gazdálkodók a kukoricát várhatóan 1,224 millió hektárról takaríthatják be.

Az MVH felméri, mennyire elégedettek az ügyfelek - 2011.08.09.

Ügyfélmegelégedettség-felméréssel igyekszik megismerni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), hogy idei munkájáról milyen vélemény alakult ki az agrárpiaci szereplők körében. Az MVH a felmérés elvégzésével a CONSACT Minőségfejlesztési és Vezetési Tanácsadó Kft-t bíztuk meg, amely feldolgozza és értékeli az beérkezett válaszokat.

Gazdatiltakozás a kaposvári labor bezárása miatt - 2011.08.08.

Bezárt a kaposvári akkreditált laboratórium, ezentúl Hódmezővásárhelyen vizsgálják a somogyi zöldség- és gyümölcsmintákat - írta a Magyar Hírlap A termelőknek így százötven-kétszáz kilométerre kell elszállítaniuk a mintákat, ami több szempontból is aggályos. A gazdák tiltakoznak, szakemberek szerint pedig mielőbb felül kell vizsgálni a döntést, hogy ne maradjon vizsgálat nélkül a zöldség- és gyümölcságazat.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat