Baromfi Termék Tanács
Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Híreink

Bővítette ügyfélszolgálatát és hírlevélben is informál az MVH - 2011.02.16.

Hírlevél-szolgáltatást indított a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), hogy a gazdálkodók már ezen keresztül is értesülhessenek az agrártámogatásokkal kapcsolatos legfontosabb aktuális információkról - áll az MVH közleményében. A hivatal hatékonyabb tájékoztatást ígér, ennek érdekében átalakította és bővítette ügyfélszolgálatát is.

Növelni kellene a baromfiágazati állatjóléti támogatásokat - 2011.02.15.

Kezdeményeznie kellene a kormánynak Brüsszelben, hogy a jelenlegi 4 milliárd forintnál nagyobb éves állatjóléti támogatást kaphasson a hazai baromfiágazat a nehéz piaci helyzet miatt - közölte Csorbai Attila, a BTT igazgatója. A terméktanács azt is sürgeti, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) ne csak a tavalyra járó állatjóléti összegeket utalja ki 2011-ben, hanem - negyedéves bontásban - az idei támogatások folyósítását is hozza előre a jövő évre tervezett kifizetések helyett.

Emelkedő élelmiszerárak mellett olcsóbb a tojás, mint egy éve - 2011.02.15.

A fogyasztói árak az idén januárban 4,0 százalékkal emelkedtek az előző év januárjához viszonyítva, és 0,7 százalékkal haladták meg a tavaly decemberi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az inflációt főként az üzemanyagok és az élelmiszerek drágulása húzta felfelé. Tavaly decemberhez viszonyítva a legnagyobb mértékben - 1,9 százalékkal -az élelmiszerek árai emelkedtek. Az idényáras élelmiszerek , azaz a burgonya, a friss zöldség és gyümölcs ára 8,5 százalékkal nőtt, a cukoré 8,2, az étolajé 4,1, a liszté pedig 3,3 százalékkal emelkedett. A szalámi, szárazkolbász, és sonka ára, valamint 2,6 százalékkal volt magasabb, mint decemberben. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek az előző hónaphoz képest 1,1 százalékkal drágultak.

Termelői összefogással épül baromfifeldolgozó üzem Pacsán - 2011.02.14.

Csaknem másfél milliárd forintos beruházással és termelői szerepvállalással kezdődött meg egy baromfifeldolgozó üzem építése a Zala megyei Pacsán. A beruházást végző Zalai Baromfifeldolgozó Kft. 90 pulyka- és 30 csirketartó vállalkozás összefogásával építi meg a pacsai üzemet.

Élelmiszeráfa: "melegen tartja" a csökkentési elképzeléseket a VM - 2011.02.11.

"Melegen tartja" a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a korábban napirendre vett élelmiszeráfa-csökkentési elképzeléseket és elsőként - a realitások figyelembe vételével - a baromfi- és a sertéshúsnál szeretne mérséklést elérni - jelentett ki Feldman Zsolt, a VM helyettes államtitkára a közelmúltbeli takarmánypiaci egyeztetéseken. A 25 százalékos mai áfakulcs az ágazati szereplőknek versenyhátrányt okoz és fogyasztáscsökkentést eredményezhet - hívta fel a figyelmet Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) igazgatója.

Visszavonták a dioxinrendeletet, a termelők importdömpingtől tartanak - 2011.02.11.

Visszavonta Kardeván Endre országos főállatorvos a Németországból érkező húsok magyarországi vizsgálatára vonatkozó, januárban hatályba léptetett dioxinrendeletet, amelyet előzőleg február 1-jén brüsszeli nyomásra már módosítottak. A tárca azzal indokolta a szerdai lépést, hogy a német hatóságok megfelelő hatékonysággal ellenőrzik az ottani takarmány-előállítókat és állattartó telepeket, és szűrik ki a dioxinnal potenciálisan szennyezett termékeket. A Magyar Sertéstartók Szövetsége (MSSZ) szerint viszont a visszavonás további jelentős veszteségeket okozhat a termelőknek, mert a német húsok dömpingáron érkezhetnek az országba. A Sákán Antal által vezetett szervezet szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) egy szakmapolitikai csatát elvesztett a dioxin-üggyel kapcsolatban.

Az állam nem lesz takarmánypiaci szereplő, indítják a támogatásokat - 2011.02.10.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) nem kíván takarmánypiaci szereplővé válni, igyekszik viszont minél hamarabb indítani azokat a támogatásokat, amelyek az állattartók likviditási helyzetét javítják - jelentette ki Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára a szerdai gabonapiaci megbeszélésen. Egy esetleges gabonavásárlásnak csak árfelhajtó hatása lenne az egyébként is magas árakkal rendelkező gabonapiacon, ez pedig nem lenne szerencsés egyik abrakfogyasztó ágazat számára sem több kár származna belőle, mint haszon. A szerdai megbeszélésen ez a téma már nem is volt előtérben a gabonaágazat és az abrakfogyasztó ágazatok szereplői között - tette hozzá. A prioritás most azoknak az Európai Unió által engedélyezett nemzeti támogatásoknak a minél magasabb mértékű és minél gyorsabban történő folyósítása, amelyek jelenleg rendelkezésre állnak és adhatók. Ilyenek az állatjóléti támogatások, az állati hulla elszállítását szolgáló finanszírozási forma, vagy éppen az állatbetegségek megelőzésére szolgáló támogatás.

Tavaly már több húst adtak el a boltokban - 2011.02.09.

Összesen 214 milliárd forint értékben vásároltak húskészítményt a kiskereskedelmi forgalomban, ami értékben 3 százalékkal haladta meg az előző évit, miközben a mennyiségi növekedés 4 százalékos volt - írja a Nielsen piackutató cég a felméréséről szóló közleményben. Az elmúlt évben a legkeresettebb a párizsit és virslit is magában foglaló vörösáru volt, amelyre az eladott mennyiség 36 százaléka jutott, ahogyan egy évvel korábban is.

BTT-javaslatok a takarmányhiány elkerülésére - 2011.02.08.

Folyamatosan áramlik ki a takarmánygabona az országból, ezért azonnali állami intézkedésekre van szükség a takarmányhiány megakadályozására - írja a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) által szervezett szerdai gabonapiaci megbeszélésre készített javaslatcsomagjában a Baromfi Termék Tanács (BTT). A BTT szerint egyedül az állam akadályozhatja meg a takarmány-alapanyag exportját, úgy, ha felvásárol 500 ezer tonna kukoricát.

Concordia, AMC: hűtlen kezelés vádjával indult per a Fővárosi Bíróságon - 2011.02.08.

Hűtlen kezelés bűntettének vádjával indult meg az úgynevezett Concordia-per a Fővárosi Bíróságon. Azokról az egyesített ügyekről van szó, amelyek még a Torgyán József volt kisgazda pártelnök-agrárminiszter idejében keletkeztek a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) egyes cégeinél 1998-2002 között. A vádiratok szerint a különböző szabálytalan tranzakciókkal az állami társaságokat csaknem 200 millió forintos kár érte.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat