Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

A falugazdászok közreműködnek a támogatási kérelmek benyújtásában

2019. április 10., 09:16

Április 9-ével kezdődött az egységes kérelmek 2019-es benyújtási időszaka. A gazdálkodók a támogatási kérelmek kétharmadát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével adják. A benyújtásában a falugazdászok ingyenes segítséget nyújtanak. A NAK felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy őstermelői igazolvánnyal vagy kamarai kártyával rövidíthető a kérelmek ügyintézési ideje.

Április 9-én vette kezdetét az idei egységes kérelmek beadásának időszaka. Ennek keretében idén már 46 jogcímre lehet támogatási és kifizetési kérelmet benyújtani. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hagyományosan évente mintegy 120 ezer gazdálkodó egységes kérelmének benyújtásában működik közre a falugazdászok bevonásával.

A kérelmeket 2019-ben is csak elektronikus úton, a Magyar Államkincstár erre létrehozott internetes felületén lehet beadni. Több jogcím igénylésénél az előírások és a kötelezettségek változtak, erről a kérelem kitöltésekor a NAK szakemberei felvilágosítást adnak az érintett ügyfeleknek. A kérelmek szankciómentes benyújtására május 15-ig van lehetőség, az ezt követető napokon benyújtott kérelmek esetében munkanaponkénti 1 százalékos támogatáscsökkentés alkalmaznak. A kérelem beküldésére nyitva álló utolsó nap június 11.

A május 15-ig beadott kérelmek szankció nélküli módosítása idén május 31. helyett június 2-ig lehetséges. Kivételt képeznek ez alól az állatalapú támogatási kérelmek, amelyek változtatása esetén május 15. után már támogatáscsökkenéssel kell számolni.

A NAK felhívja a falugazdászok közreműködését igénybe vevő gazdálkodók figyelmét, hogy őstermelői kártyával vagy kamarai kártyával jelentősen gyorsítható az egységes kérelmek benyújtása. Célszerű, hogy az agrártámogatások igénylésekor az igénylő ügyfél személyesen járjon el. Amennyiben a gazdálkodó valamely családtagja nevében kíván eljárni, azt csak meghatalmazás birtokában teheti meg. A képviselet igazolására a NAK portáljáról letölthető MH1 nyilatkozatot kell kitöltve és aláírva magával hoznia a kamarai tagnak.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat