Baromfi Termék Tanács
Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

A gyengébb gabonatermés ellenére is van exportárualap

2017. szeptember 12., 10:05

Magyarország gabonaellátása biztosított a tavalyi történelmi rekordokhoz képest alacsonyabb idei eredmények ellenére is. Az idei terményekből exportra is bőven.

Az őszi búza aratása mindenhol befejeződött, 958 ezer hektáros területről 5 millió tonnás a termés – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. A legmagasabb termésátlagokat Tolnából és Baranyából jelentették.

Az átlaghoz képest több étkezési őszi búza termett az idén. Az étkezési és a takarmánybúza aránya általában 30-70 százalékos, idén viszont körülbelül fele-fele arányú.

Nagy István felhívta a figyelmet arra, hogy az étkezési és a takarmánybúza aránya Győr-Moson-Sopron megyében még ennél is jobb, 75-25 százalékos. A nagyobb mennyiségű étkezési búza növelheti az ágazat kiviteli arányát is.

Országos átlagban hektáronként 5 tonna hozammal 1 millió tonna őszi árpa került a magtárakba. Az ország kenyérgabona-, takarmány- és vetőmagellátása biztosított, emellett exportra is bőven jut a termésből, a géntechnológiai módosításoktól mentes, kiváló minőségű magyar gabona keresett árucikk Európában.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat