Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Április 8-tól lehet majd beadni az idei agrártámogatási kérelmeket

2019. március 11., 09:43

Várhatóan április 8-tól lehet majd beadni a 2019-es egységes kérelmeket, 46 jogcímen. A Magyar Államkincstár (MÁK) folytatja a kérelmek előzetes ellenőrzését.

A 2018-as egységes kérelmekre 2019. március elejéig több mint 381 milliárd forintot fizetett ki a Magyar Államkincstár a gazdálkodóknak, és április végéig valamennyi jogos támogatási igényt kiegyenlít – közölte a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára. Kondra Laura, a MÁK elnökhelyettese pedig elmondta, hogy az idei kérelmeket várhatóan április 8-tól lehet majd benyújtani, akkor nyílik meg a webes felület. Addigra az oldal technikai hátterének fejlesztése is lezárul, és a vonatkozó jogszabályok alapján tudja majd kezelni a dokumentumokat. Összesen 46 jogcímre lehet majd támogatást igényelni, a feltételrendszer érdemben nem változik, csak néhány korrekcióval kell számolni. Ilyen lehet például a földhasználat-igazolás beadása néhány jogcímnél.

Továbbra is él az előzetes ellenőrzés intézménye, így a gazdálkodóknak – a kamarai falugazdászokon keresztül – előre jelzik, ha a kérelmükben valami hibát észleltek. Ezt Kondra Laura jelentős segítségnek nevezte, hiszen míg 2016-ban közel 45 ezer igénylőnél találtak pontatlanságot, addig 2017-ben csak 27 ezernél, míg 2018-ban 22 ezernél. A falugazdászi támogatás kapcsán – mivelhogy a kérelmek közel 70 százalékát az ő közreműködésükkel adják be – a konferencián szóba került a megváltozott ügyfélfogadási rendszer, és Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató-helyettese leszögezte, hogy a falugazdászok valamennyi településre eljutnak, ahol egységeskérelem-beadó gazda él, tevékenykedik.

A közvetlen támogatások a gazdálkodók számára komoly forrást jelentenek. Papp Gergely egy sokat és sokszor hangoztatott tézisre – a támogatások nélkül veszteséges lenne a gazdálkodás – kitérve megjegyezte, hogy van összefüggés a termelői jövedelem és a támogatások között, ám arra is felhívta figyelmet, hogy ha ezek nem volnának, akkor a termelői, a felvásárlási és a piaci/fogyasztói árak is sokkal magasabbak lennének. Kis Miklós Zsolt, az AM vidékfejlesztési államtitkára szerint az uniós forrás „nem ingyenpénz”, azért a gazdálkodóknak sok szigorú feltételt és előírást kell teljesíteniük.

A Vidékfejlesztési Programból támogatott beruházások 2019 második felében, illetve 2020-ban dömpingszerűen valósulhatnak meg Kis Miklós Zsolt szerint. A témát érintő pódiumbeszélgetésen Kovács Zoltán, a Rekontír Kft. ügyvezető igazgatója annyiban árnyalta ezt az optimizmust, hogy az építőipari alapanyagok drágulása, az építőipari kapacitás hiánya, illetve a közbeszerzési eljárások azért fékezhetik a tervek valóra váltását. Az államtitkár azt is elmondta, hogy idén lehetnek forrásátcsoportosítások az egyes prioritások között, míg 2020-ban akár új pályázatokat is kiírhatnak, amennyiben lesznek fel nem használt, „visszacsorgó” pénzek.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat