Baromfi Termék Tanács
Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Éves összehasonlításban először csökkent az élelmiszeripar teljesítménye

2017. november 13., 10:57

Szeptemberben az ipari termelés 5,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanap hatással kiigazított növekedés a legmagasabb volt a második fél évben, 8,1 százalék. A szezonálisan és munkanaphatástól megtisztított kibocsátás 0,7 százalékkal elmaradt az előző havitól. Az év első háromnegyedében az ipari termelés 5,2 százalékkal volt nagyobb az előző év azonos időszakáénál. Az élelmiszeripar szeptemberi teljesítménye viszont éves összehasonlításban csökkent.

A belföldi értékesítés volumene 6,3 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 5,4 százalékkal nőtt. Az ipari exportértékesítés 5,9 százalékkal emelkedett, a járműipar külföldi eladásai 2,1 százalékkal elmaradtak a múlt év szeptemberéhez viszonyítva. A feldolgozóipari termelése szeptemberben 5,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az augusztusi 6,9 százalékos emelkedés után. A járműipar kibocsátása 1,8 százalékkal elmaradt az előző évitől, így a harmadik negyedévben egyedül augusztusban nőtt 5,0 százalékkal.

A számítástechnikai gyártó cégek kibocsátása 16,6 százalékkal haladta meg a tavaly szeptemberi viszonylag alacsony bázist, de jelentősen felgyorsult az augusztusi 9,0 százalékos növekedés után. A gyógyszeripar teljesítményének emelkedése az előző havi 20,5 százalékosról 26,6 százalékosra gyorsult, a vegyipar termelése fél éve először nőtt, szerény 0,8 százalékkal. A villamosberendezések előállítása az augusztusival megegyező 5,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a gépgyártás kibocsátása 3,7 százalékkal nőtt az előző havi 2,7 százalékost követően, az élelmiszeripar teljesítménye február óta először csökkent éves összehasonlításban 1,0 százalékkal.

Exportra a járműipar szállítási volumene 2,1 százalékkal maradt el a tavaly szeptemberitől az augusztusi 6,2 százalékos emelkedés után. A vegyipar és a gyógyszeripar exportja 9,0, illetve 24,2 százalékkal nőtt, de a számítástechnikai cikkek kivitelének növekedési üteme is az augusztusi 10,5, százalékról 17,4 százalékosra gyorsult. A villamosberendezések kivitele is 3,3 százalékkal a gépgyártás exportja is 6,2 százalékkal nőtt, az élelmiszerexport négy hónap emelkedés után 3,3 százalékkal elmaradt a tavaly szeptemberitől.

Belföldi eladásait tekintve a vegyipar jelentősen 19,0 százalékkal elmaradt a tavaly szeptemberitől,  de hajszálnyival, 0,1 százalékkal a gyógyszeripari is csökkent. A járműgyártás eladásai 3,7 százalékkal a gépgyártásé viszont tetemesen 17,1 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat, az élelmiszer-értékesítés 0,2 százalékkal csökkent.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes rendelésállománya hetedik hónapja elmaradt az egy ével korábbitól, szeptemberben 9,5 százalékkal. A belföldi rendelések 39,1 százalékkal nőttek, a külföldiek 12,5 százalékkal csökkentek. A járműipar összes megrendelése 6,3, a vegyiparé 6,7 százalékkal alacsonyabb a tavaly szeptemberieknél, amiből az exportrendelések 6,0, illetve 9,7 százalékkal maradtak el a tavalyitól. A számítástechnikai gyártók termékei iránt  25,8 százalékkal csökkent a kereslet, az exportra 34,7 százalékkal kevesebbet rendeltek. A gyógyszeripari rendelések 11,6, a villamosgépekre 22,0 százalékkal nőttek a rendelések, amihez az exportrendelések 11,8 százalékos, illetve 21,0 százalékos növekedése járult hozzá.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat