Baromfi Termék Tanács
Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Fazekas: a minőségi termelésen van a hangsúly

2017. december 4., 09:37

A közös uniós agrárpolitikának a minőségi, természetes és egészséges élelmiszertermelést kell szolgálnia, Magyarország ezen belül a GMO-mentes termelést támogatja, a gazdabarát politikának pedig elő kell segítenie a vidéki lakosság megélhetésének biztosítását is - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Magyarország hajlandó a tagállami hozzájárulások megemelésére, de nem támogatja a társfinanszírozást, azaz az egyes agrárpolitikai programok plusz finanszírozását egy-egy ország anyagi helyzete szerint – jelentette ki Fazekas Sándor. Ez ugyanis felborítaná a közös agrárpolitikát, és így eltérő nemzeti megoldások és pénzügyi hátterek jönnének létre a gazdák számára, ami versenytorzító hatású lenne. Fazekas Sándor problémaként jelölte meg azt, hogy Brüsszel migrációs célra kíván elkülöníteni összegeket az agrárpolitika rovására, miközben a plusz célokhoz is megfelelő forrásokat kellene biztosítani.

Az Európai Bizottság a napokban mutatta be a közös uniós agárpolitika főbb elveit tartalmazó, készülő javaslatait. A hangsúlyt egyebek között arra helyezte, hogy a tagállamok szélesebb hatáskört kapjanak azt illetően, hogyan és hová fektetik be közös agrárpolitikából származó támogatásokat annak érdekében, hogy teljesüljenek a környezetvédelemmel, klímaváltozással és fenntarthatósággal kapcsolatos ambiciózus közös célok. Fazekas Sándor szerint a javaslatok környezetvédelmi irányultságát még tisztázni kell annak érdekében, hogy a jelenlegi rendszernél ne váljon összetettebbé és bürokratikusabbá a jövőbeni uniós agrárpolitika.

Az eddig érvényes és a gazdák által elfogadott zöldítés helyett Fazekas Sándor megítélése szerint most egy kiterjedtebb környezetvédelmi szemléletű megoldást javasol az Európai Bizottság. Az új terhek mellé pedig plusz finanszírozást is biztosítani kell a gazdáknak, miután az európai piacon is jelen lévő, nem uniós konkurenseknek nem írnak elő ilyen feltételeket. Ezért az ebből adódó hátrányokat ki kell egyenlíteni - hangsúlyozta a miniszter.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Európában a legmagasabb szintű minőségi élelmiszertermelés a jellemző, és az ehhez társuló feltételrendszer az élelmiszerbiztonságban is megnyilvánul, eközben más kontinenseken tömegtermelés folyik, és sokkal több az élelmiszerbotrány. A közös agrárpolitika feladata, hogy a támogatáspolitikával és a piaci szabályozással segítse a gazdákat abban, hogy a vásárlóknak kiváló termékekkel szolgáljanak.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat