Baromfi Termék Tanács
Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Nyilatkozatot tesznek az országos főállatorvosnak a tojáspiaci vállalkozások

2017. augusztus 31., 16:30

Az országos főállatorvosnak tett nyilatkozatban kívánják deklarálni a hazai tojástermelő, tojásfeldolgozó és tojásforgalmazó vállalkozások, hogy saját gazdaságaikban és üzemeikben nem használtak fipronil alapú rovarirtó szereket, illetve alapanyagaikat fipronilmentes, ellenőrzött telepekről szerzik be. A nyilatkozattal azt is igazolni akarják, hogy betartják az élelmiszerbiztonsági előírásokat, így az általuk előállított termékek biztonságosan fogyaszthatók a várhatóan időigényes hatósági ellenőrző vizsgálatok idején is.

A Baromfi Termék Tanács (BTT) javaslatára nyilatkozatot kívánnak tenni a BTT tagjai közé tartozó tojástermelő, tojásfeldolgozó és tojásforgalmazó vállalkozások arról, hogy saját gazdaságaikban és üzemeikben nem használtak fel fipronil alapú rovarirtó szert, illetve alapanyagaikat csak olyan telepekről szerzik be, amelyek biztonságos és ellenőrzött, fipronilmentes telepekről származnak. A céges nyilatkozatokat Bognár Lajos országos főállatorvos számára kívánják kiállítani, aki a közelmúltban közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a termelők is tehetnek a fipronilos ügy mielőbbi lezárásáért.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az európai tojásszennyezési ügy nyomán kezdte meg a magyar tojáspiac fokozott ellenőrzését, és néhány hazai mintában határérték feletti fipronil-mennyiséget talált. Egyelőre folynak a vizsgálatok annak megállapítására, hogy a tiltólistán szereplő fipronil miként kerülhetett egyes termékekbe.

A nyilatkozattevő vállalkozások ugyanakkor nyomon követhetően kívánják bizonyítani, hogy betartják az élelmiszer-biztonsági előírásokat, ezért termékeik nem tartalmazhatnak fipronilt, így azokat továbbra is biztonságosan fogyaszthatják a hazai vásárlók. A BTT javaslatot tesz a nyilatkozatok megtételéhez szükséges formanyomtatványra, amelynek tartalma a vállalkozások tevékenységi körétől függően változhat.

A nyilatkozat formanyomtatványa a terméktanács honlapjáról tölthető majd le. A BTT a közeljövőben folyamatos frissítéssel hozza nyilvánosságra honlapján azon vállalkozások listáját, amelyek a nyilatkozatokat kiállították.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat