Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Dél-Afrikai baromfis védővám: arányos ellenlépést kellene tennie Brüsszelnek

2018. december 12., 16:04

Arányos ellenintézkedésekkel kellene sújtania az Európai Uniónak a Dél-Afrikai Köztársaságot amiatt, hogy jelentős vámot léptetett életbe az EU-ból származó baromfitermékekre. A védővám komoly gondokat okoz az uniós baromfiszektorban, mivel Dél-Afrika az EU-s baromfitermékek egyik legnagyobb felvevőpiacának számít.

Összesen 35 százalékos védővámmal sújtja a Dél-Afrikai Köztársaság az unióból származó csontos baromfihúsok bevitelét, komoly gondokat okozva ezzel az EU-s exportőröknek. Az afrikai ország védővámja gyakorlatilag lehetetlenné teszi az uniós baromfitermékek bejutását az ottani piacra.

A dél-afrikai intézkedés azért is nagy horderejű, mert az ország baromfihúsokból az EU-s vállalkozások egyik legnagyobb felvevőpiacának számít. Ezért az oda irányuló kiszállítások kiesése növelheti az EU-s árualapot, és fokozhatja az unión belüli értékesítési nehézségeket.

Az EU-s baromfiágazati szervezetek szerint a védővám bevezetésének nincs valós szakmai alapja, ezért Brüsszelnek az afrikai országot rá kellene bírnia arra, hogy az intézkedést vonja vissza. A Dél-Afrikával kapcsolatos helyzet a Baromfi Termék Tanács elnökségi ülésének napirendjén is szerepelt, és a testület hasonló módon foglalt állást.

Az egyik megfelelő eszköz az lehetne, ha az Európai Bizottság egyes dél-afrikai termékekre arányos védővámokat vetne ki. Így például 35 százalékos vámmal kellene sújtani az afrikai országból származó csirkemell filét, amelynek egyik jelentős célállomása az Európai Unió.  Emellett növelni kellene a dél-afrikai borok és a citrusfélék vámtételeit is, mivel e lépések szintén érzékenyen érinthetnék az ottani exportőröket.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat