Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Trükkös módon szállítják termékeiket az unióba az ukrán baromfiexportőrök

2018. december 14., 10:12

Kijátsszák az EU-val kötött, politikai kedvezményként kapott megállapodást az ukrán baromfiexportőrök azzal, hogy szárnnyal együtt darabolt csirkemellet szállítanak az EU-ba, majd továbbfeldolgozás után csirkemellel árasztják el a piacot. Az uniós baromfiágazati szereplők szerint a visszás helyzet megszüntetése érdekében valamennyi Ukrajnából származó baromfitermék EU-s behozatalát kvótákhoz kellene kötni.

Trükkös megoldást találtak ki az ukrán baromfiexportőrök annak érdekében, hogy növeljék beszállításukat az Európai Unióba. Brüsszel korábban bizonyos kvótamennyiségig már biztosított vámmentes behozatali lehetőséget az ukrán vállalkozásoknak, amelyek azonban „létrehoztak” egy olyan terméket, amelyre nincs vámtarifakód. A feldolgozáskor szárnnyal darabolt csirkemellet állítanak elő, majd e termékeket szállítják az unióba, ahol – továbbfeldolgozás után – már csirkemellel árasztják el a piacot.

Az uniós ágazati szereplők szerint az ukrán trükközés zavart okoz az EU-s baromfiszektorban, ezért az Európai Bizottságnak fel kell lépnie a helyzet normalizálása érdekében. Brüsszel már korábban tárgyalásokat kezdeményezett az ügyben, de egyelőre nem született végleges egyezség.

Az előkészítés alatt álló megállapodásban arra kellene törekedni, hogy valamennyi ukrán baromfitermék uniós behozatalát kvóták szabják meg – szorgalmazzák az uniós baromfiágazat képviselői. Ez esetben ugyanis megszűnne annak lehetősége, hogy az ukrán baromfiexportőrök könnyűszerrel kijátsszák az EU-s előírásokat.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat