Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Uniós agrártámogatások: csaknem 200 ezren írták alá a petíciót

2019. május 22., 09:33

Csaknem 200 ezren írták alá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) által indított petíciót, amellyel az ellen tiltakoznak, hogy Brüsszel csökkentse az uniós agrártámogatásokat.

A petíciót két hónap alatt összesen 194 970-en írták alá – jelentette be Győrffy Balázs, a NAK elnöke. Értelmezése szerint a tavaly májusban megjelent brüsszeli tervezettel az Európai Bizottság számottevően csökkentené a Közös Agrárpolitika (KAP) költségvetését 2020 után. A forráscsökkentés a területalapú támogatások szintjén a magyar gazdáknak hektáronként közel 15 ezer forinttal jelentene kevesebb támogatást – tette hozzá az elnök.

Győrffy Balázs szerint ez visszavetné a magyar mezőgazdaság utóbbi években tapasztalt fejlődését, rossz hatása lenne a magyar gazdálkodók jövedelmi helyzetére, a foglalkoztatásra, a versenyképességre és a beruházásokra is. A drágábban előállított termékek nem tudnák felvenni a versenyt az importból, lazább szabályozási környezetből származó, kétes minőségű élelmiszerekkel.

Jakab István, a Magosz elnöke szintén elfogadhatatlannak nevezte a támogatások csökkentését. A tervezet szerint a következő ciklusban a KAP-ban a magyar közvetlen kifizetések 16,4 százalékkal, míg a vidékfejlesztési támogatások 26,6 százalékkal csökkennének – állapította meg.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat